Muffinowe ciasto z owocami i kruszonką (bez miksera)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

To chyba najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam, jest puszyste i delikatne, można dodać do niego dowolne owoce i zawsze się udaje :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • szklanki mąki pszennej tortowej (używam tej z Biedronki)
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    0,5 szklanki oleju
    3 jaja
    dowolne owoce (u mnie winogrona)
    kruszonka:
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    1,5 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Muffinowe ciasto z owocami i kruszonką (bez miksera) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sypkie czyli mąki, cukry, proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, składniki mokre czyli jaja, olej, jogurt mieszamy w drugiej, składniki z obu misek przesypujemy do jednej i mieszamy łyżką do ich połączenia (nie za długo).

    Składniki kruszonki łączymy ze sobą.

    Do wytłuszczonej i posypanej kasza manną (bułką tartą) tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki kwadratowej 24x24 wylewamy ciasto, posypujemy z góry owocami, można je leciutko docisnąć (nie trzeba ich obtaczać w mące, nie spadną na dół), posypać wcześniej zagniecioną kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować