Ciasto muffinowe z owocami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To najprostsze i najszybsze ciasto na świecie z owocami i kruszonką

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki tortowej ,/1 szklankia mąki ziemniaczanej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    półtorej szklanki cukru (biały lub brązowy)
    szczypta soli
    6 całe jajka
    2szklanki jogurtu naturalnego
    kruszonka – 4 łyżki masła
    – 4 łyżki cukru (ja: 2 łyżki cukru waniliowego + 4 łyżki zwykłego)
    – 6 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto muffinowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładam papierem do pieczenia lub natłuszczam i przyprószam bułką tartą lub mąką.

    Szykuję owoce: jeśli świeże lub z przetworów, to kroję w mniejsze kawałki i/lub odsączam na sicie. Jeśli są małe (maliny, itp.), to daję w całości. Mrożonych nie rozmrażam, daję do ciasta zamrożone.

    Do miski wsypuję obie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli i dokładnie mieszam, rozprowadzając składniki równomiernie.

    Do drugiej miski wbijam jajka, dodaję jogurt, olej i ekstrakt waniliowy –dokładnie mieszam tak, by dobrze się ze sobą połączyły.

    Składniki kruszonki wkładam do osobnego naczynia i zagniatam szybko, rozcierając je jednocześnie palcami tak, jak na kruszonkę.

    I rozgrzewam piekarnik do 200 st. C –zanim się rozgrzeje, ciasto będzie gotowe do pieczenia;Do miski ze składnikami mokrymi dosypuję składniki sypkie (ja niemal zawsze w tej kolejności, bo lepiej i szybciej się wymieszają) i szybko mieszam do połączenia zawartości obu misek. Mieszam od dna, szybko, wręcz niedbale i nie za długo –w cieście mogą być grudki (i niemal zawsze są), ale jeśli będę mieszać zbyt długo i dokładnie, ciasto po upieczeniu będzie zbite, podczas gdy szybkie, krótkie mieszanie gwarantuje jego pulchność i lekkość;)

    Ciasto przekładam do formy, rozprowadzam równą warstwą na dnie, z wierzchu układam owoce (nie trzeba ich wciskać w ciasto, ew. lekko tylko docisnąć) i całość posypuję kruszonką.

    Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 200 st. C w funkcji grzanie góra-dół na środkowej lub drugiej półce od dołu przez 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować