Ciasto muffinowe z owocami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wykładam papierem do pieczenia lub natłuszczam i przyprószam bułką tartą lub mąką.
Szykuję owoce: jeśli świeże lub z przetworów, to kroję w mniejsze kawałki i/lub odsączam na sicie. Jeśli są małe (maliny, itp.), to daję w całości. Mrożonych nie rozmrażam, daję do ciasta zamrożone.
Do miski wsypuję obie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli i dokładnie mieszam, rozprowadzając składniki równomiernie.
Do drugiej miski wbijam jajka, dodaję jogurt, olej i ekstrakt waniliowy –dokładnie mieszam tak, by dobrze się ze sobą połączyły.
Składniki kruszonki wkładam do osobnego naczynia i zagniatam szybko, rozcierając je jednocześnie palcami tak, jak na kruszonkę.
I rozgrzewam piekarnik do 200 st. C –zanim się rozgrzeje, ciasto będzie gotowe do pieczenia;Do miski ze składnikami mokrymi dosypuję składniki sypkie (ja niemal zawsze w tej kolejności, bo lepiej i szybciej się wymieszają) i szybko mieszam do połączenia zawartości obu misek. Mieszam od dna, szybko, wręcz niedbale i nie za długo –w cieście mogą być grudki (i niemal zawsze są), ale jeśli będę mieszać zbyt długo i dokładnie, ciasto po upieczeniu będzie zbite, podczas gdy szybkie, krótkie mieszanie gwarantuje jego pulchność i lekkość;)
Ciasto przekładam do formy, rozprowadzam równą warstwą na dnie, z wierzchu układam owoce (nie trzeba ich wciskać w ciasto, ew. lekko tylko docisnąć) i całość posypuję kruszonką.
Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 200 st. C w funkcji grzanie góra-dół na środkowej lub drugiej półce od dołu przez 40-45 minut.
Komentarze