Muffinowe ciasto z owocami i kruszonką (bez miksera) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sypkie czyli mąki, cukry, proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, składniki mokre czyli jaja, olej, jogurt mieszamy w drugiej, składniki z obu misek przesypujemy do jednej i mieszamy łyżką do ich połączenia (nie za długo).
Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
Do wytłuszczonej i posypanej kasza manną (bułką tartą) tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki kwadratowej 24x24 wylewamy ciasto, posypujemy z góry owocami, można je leciutko docisnąć (nie trzeba ich obtaczać w mące, nie spadną na dół), posypać wcześniej zagniecioną kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut do zezłocenia.
Porady
Do ciasta możemy dodać dowolne owoce świeże, jak i te ze słoiczka lub puszki.
Komentarze