Muffinki ze szpinakiem

4.99 (152 ocen)

To ulubione drugie śniadanie mojej dwuletniej Córeczki :)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka

    15 dag mrożonego szpinaku

    10 dag sera typu feta

    2 szklanki mąki pszennej (typ 450-500)

    0,5 łyżeczki soli

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 duże jajka

    200 ml mleka 3,2 %

    80 ml jogurtu naturalnego

    1/3 szklanki oleju rzepakowego

    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i kroimy na dwa kotlety. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Każdy kotlet zawijamy w papier do pieczenia i gotowania. Smażymy około 7-8 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy.
  • 2. Szpinak rozmrażamy, smażymy 2-3 minuty podlewając odrobiną wody. Doprawiamy szczyptą soli, studzimy.

    Ser kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.

    Do mleka dodajemy jogurt naturalny, olej i jajka, dokładnie miksujemy.

    Do mąki dodajemy płynne składniki i niezbyt dokładnie mieszamy.
  • 4. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, szpinak i ser, ponownie mieszamy.

    Masę wkładamy do 3/4 wysokości foremek do muffinek (jeśli nie macie nieprzywieralnej formy, posmarujcie ją odrobiną masła i obsypcie bułką tartą).
  • 5. Muffiny pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować