Zielone muffinki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć razem ze szpinakiem do odparowania wody. Zimną masę połączyć z połową rozgniecionego sera feta. Pozostałą fetę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. Szczypiorek posiekać. Jajko roztrzepać w mleku, dodać olej, rozmieszać. Ser żółty wymieszać z mąką i przyprawami w osobnym naczyniu. Mieszankę wsypać do mokrych składników dodając masę szpinakową, szczypiorek oraz fetę. Całość dokładnie lecz delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do form na muf finki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 25 minut. Podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Komentarze