Zielone muffinki ze szpinakiem

5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Miękkie i puszyste, zielone i białe, smaczne i zdrowe!

  • 20 min

Składniki:

  • 100g szpinaku
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ szklanki mleka
    ¼ szklanki oleju
    1 jajko
    50g sera żółtego
    80g sera feta
    ½ cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pieprz, szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    Pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Przystawki Przekąski

Zielone muffinki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć razem ze szpinakiem do odparowania wody. Zimną masę połączyć z połową rozgniecionego sera feta. Pozostałą fetę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach. Szczypiorek posiekać. Jajko roztrzepać w mleku, dodać olej, rozmieszać. Ser żółty wymieszać z mąką i przyprawami w osobnym naczyniu. Mieszankę wsypać do mokrych składników dodając masę szpinakową, szczypiorek oraz fetę. Całość dokładnie lecz delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do form na muf finki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 25 minut. Podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować