Są bardzo proste i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom truskawek.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
340 g mąki
170 g miękkiego masła
120 g cukru
200 ml maślanki
3 jajka
0.5 cytryny - sok
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g truskawek
Muffinki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo).
Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Muffiny piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.
Upieczone muffiny studzić na kratce.Posypać cukrem pudrem
Porady
Kawałki truskawek nakładać osobno do ciasta w papilotkach
Komentarze