1 i 3/4 szklanki mąki,
1/4 szklanki kakao,
szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru, w tym 3 łyżki domowego cukru waniliowego,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
tabliczka ulubionej czekolady,
mały słoiczek ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy),
opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny lub pomarańczy
Czekoladowe muffinki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać łyżkę ciasta, płaską łyżeczkę dżemu i kolejną porcję ciasta (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzone muffinki oblać roztopioną czekoladą.
Komentarze