Czekoladowe muffinki z dżemem

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Pyszne muffinki, które długo zachowują świeżość.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
    1/4 szklanki kakao,
    szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szklanka cukru, w tym 3 łyżki domowego cukru waniliowego,
    2 jajka,
    1/3 szklanki oleju,
    tabliczka ulubionej czekolady,
    mały słoiczek ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy),
    opcjonalnie skórka starta z połowy cytryny lub pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Czekoladowe muffinki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać łyżkę ciasta, płaską łyżeczkę dżemu i kolejną porcję ciasta (do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzone muffinki oblać roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować