Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puch. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając na niskich obrotach. Dodajemy dżem, marchewkę, rodzynki oraz czekoladę drobno posiekaną.
Do tak przygotowanej masy dodajemy wymieszane ze sobą i przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.Dodajemy szczyptę soli i drewnianą łyżką, powoli wszystko razem łączymy.
Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej i rozłożonych papilotek do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy do "suchego patyczka"- ok 25 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.
2.Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Miksujemy z cukrem pudrem oraz dodawanym stopniowo serkiem śmietankowym. Przekładamy do szprycy i dekorujemy nasze przestudzone muffinki. Całość posypujemy suszoną żurawiną.
Komentarze