Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pulchne i aromatyczne muffinki marchewkowe z delikatnym, mało słodkim kremem śmietankowym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na ok 15 muffinek:

    100g cukru kryształu
    75ml oleju rzepakowego
    2 jajka
    130g marchewki startej na małych oczkach
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    1 łyżka dżemu truskawkowego
    100g mąki pszennej
    25g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    po 1 płaskiej małej łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz cynamonu
    szczypta soli
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    50g rodzynek

    Krem:
    330ml słodkiej śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    1 serek śmietankowy (typu Almette)
    30 g suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puch. Stopniowo dolewamy olej, cały czas mieszając na niskich obrotach. Dodajemy dżem, marchewkę, rodzynki oraz czekoladę drobno posiekaną.
    Do tak przygotowanej masy dodajemy wymieszane ze sobą i przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.Dodajemy szczyptę soli i drewnianą łyżką, powoli wszystko razem łączymy.
    Masę przelewamy do przygotowanych wcześniej i rozłożonych papilotek do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy do "suchego patyczka"- ok 25 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  • 2. Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Miksujemy z cukrem pudrem oraz dodawanym stopniowo serkiem śmietankowym. Przekładamy do szprycy i dekorujemy nasze przestudzone muffinki. Całość posypujemy suszoną żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Olej Serek Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować