Muffinki kukurydziane

4.42 (184 ocen)

  • 40 min

Czy mąka kukurydziana zawiera gluten?, otóż wszystkie źródła, które miałam okazję czytać mówią jedno : NIE! nie zawiera glutenu, czyli nie powoduje alergii i sprzyja osobom cierpiącym na celiakię (nietolerancję glutenu). Zapraszam do wypróbowania muffinek z mąki kukurydzianej :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 2 szklanki maki kukurydzianej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - 2 łyżeczki sproszkowanej stewi
    - 1/3 szkl. cukru (można ominąć dodając więcej stewi)
    - 320 ml mleka
    - 100 ml oleju rzepakowego
    - 2 jaja

    Dodatkowo:

    - płatki migdałowe
    - wiórki czekoladowe (posypka)
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

4.42 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć suche składniki. Jaja roztrzepać widelcem dolać mleko cały czas mieszając i na końcu wlać olej. Wlać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać. Gdy całość będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka lub przegotowanej wody. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w blaszce muffinkowej, posypać płatkami migdałowymi oraz posypką czekoladową, piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 23 minuty:) Ciepłe oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!

Porady

Najlepiej smakują świeże maczane w ulubionym dżemie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować