Muffinki „ ciasteczkowe potworki”

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tak przygotowane babeczki jeszcze bardziej smakują dzieciom

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 12 sztuk
    2 jajka
    ½ szklanki cukru
    100 ml oleju
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    220 ml mleka
    300 g mąki

    Do dekoracji
    200 g masła
    120 ml mleka słodzonego zagęszczonego
    Barwniki spożywcze
    Na oczy: masa cukrowa ; biała i czarna
    Ciasteczka typu pieguski 12 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Muffinki

Muffinki „ ciasteczkowe potworki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka chwilkę ubijać razem z cukrem. Następnie wlać olej i mleko i krótko zmiksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto rozłożyć do 12 foremek do pieczenia muffinek. Pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach.

    Oczka- Z białej masy cukrowej robimy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy. Na białe kawałki masy naklejamy malutkie kuleczki w kolorze czarnym.

    Ogrzane masło ucieramy mikserem milka minut aż zmieni kolor prawie na biały . Następnie dolewamy mleko skondensowane ( w temperaturze pokojowej) i miksujemy jeszcze chwilkę.
    W tym momencie dodajemy wybrany barwnik spożywczy.

    Górę babeczek nacinamy tak aby włożyć ciasteczko. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylko do robienia trawy (Wilton 233). Kremem dekorujemy całą górę babeczki bez ciasteczka. Na końcu na wierzchu układamy oczka. Babeczki przekładamy do lodówki aby krem trochę stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować