Tak przygotowane babeczki jeszcze bardziej smakują dzieciom
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Na 12 sztuk
2 jajka
½ szklanki cukru
100 ml oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
220 ml mleka
300 g mąki
Do dekoracji
200 g masła
120 ml mleka słodzonego zagęszczonego
Barwniki spożywcze
Na oczy: masa cukrowa ; biała i czarna
Ciasteczka typu pieguski 12 sztuk
Muffinki „ ciasteczkowe potworki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka chwilkę ubijać razem z cukrem. Następnie wlać olej i mleko i krótko zmiksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto rozłożyć do 12 foremek do pieczenia muffinek. Pieczemy do suchego patyczka w 180 stopniach.
Oczka- Z białej masy cukrowej robimy małe kuleczki i lekko je spłaszczamy. Na białe kawałki masy naklejamy malutkie kuleczki w kolorze czarnym.
Ogrzane masło ucieramy mikserem milka minut aż zmieni kolor prawie na biały . Następnie dolewamy mleko skondensowane ( w temperaturze pokojowej) i miksujemy jeszcze chwilkę.
W tym momencie dodajemy wybrany barwnik spożywczy.
Górę babeczek nacinamy tak aby włożyć ciasteczko. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylko do robienia trawy (Wilton 233). Kremem dekorujemy całą górę babeczki bez ciasteczka. Na końcu na wierzchu układamy oczka. Babeczki przekładamy do lodówki aby krem trochę stężał.
Komentarze