Babeczki potworki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Babeczki potworki stworzone specjalnie na zamówienie dla jubilata Dorianka z okazji 5 urodzin. To już bardzo poważny wiek. Babeczki były poczęstunkiem w przedszkolu zamiast cukierasków. Babeczki się spodobały . I to najważniejsze . Nie przerażajcie się kochani babeczki robi się bardzo łatwo! Więc do dzieła !

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 i 1/2 szkl mąki

    2 szkl cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 szkl mleka

    250 g masła

    2 op. budyniu wiśniowego

    4 jajka

    Krem:

    400 g śmietanki kremówki 36%

    275 g serka mascarpone

    1/3 – 1/2 szkl cukru pudru

    1 płaska łyżeczka żelatyny + 30 ml wrzątku

    barwnik czerwony

    Masa cukrowa:

    350 g cukru pudru

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 płaska łyżka żelatyny

    30 ml wrzątku

    3 łyżki soku z cytryny

    ew. odrobina wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki potworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masa: Cukier i mąkę przesiej do miski.

    2. Żelatynę rozpuść w wodzie

    3. Do cukru z mąką dodaj żelatynę, sok z cytryny i ugniataj – gdy masa będzie za twarda i łamała się dodaj odrobinę wody.

    4. Masę rozwałkuj i powycinaj kółka na oczy potworka i pozostaw do stwardnienia.

    5. Do szklanki dodaj 2 łyżeczki wody i odrobinę barwnika ( czarny bądź niebieski) namocz patyczek do uszu i rób kropki na stwardniałych oczkach.

    6. Babeczki :

    Do mleka dodaj margarynę, cukier. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź

    7. Jajka zmiksuj z ostudzona masą. Dodaj przesianą mąkę, proszek oraz proszek budyniowy, wymieszaj.
    Herbatniki pokrusz na mniejsze kawałki. Dodaj do ciasta

    8. foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 2/3 wysokości

    9. Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)

    10. Krem : Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukru pudru.

    11. Do ubitej śmietany dodaj serka oraz żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Całość zmiksuj dodając barwnik. Odstawiamy do lodówki na 20 min

    12. Do szprycy z końcówką do rozetek przekładamy krem i ozdabiamy babeczki. Na babeczki nakładamy oczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować