mrożona kawa z lodami

5 (168 ocen)

  • 20 min

Cudownie orzeźwiająca i dająca "kopa" potrójna dawka kawy. Doskonała na upalne dni. Może zastąpić deser lub stanowić jego część. Charakteru dodaje jej szczypta przyprawy z kardamonem.

  • 20 min

Składniki:

  • na dwie kawy:
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    szklanka wrzątku
    szklanka zimnego mleka
    3 łyżeczki cukru (lub mniej, jak kto woli)
    2 gałki lodów kawowych
    przyprawa do kawy
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Napoje Kawy Kawa mrożona

Mrożona kawa z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalać wrzątkiem i posłodzić. Połowę przelać do pojemnika na lód i zamrozić. Resztę kawy podzielić na dwie szklanki i wstawić do lodówki. Kiedy kostki kawowe będą gotowe wrzucić je do szklanki, zalać mlekiem a na końcu dodać po gałce lodów. Wierzch posypać przyprawą.

Porady

Kostki kawowe warto przygotować wcześniej i mieć zapas w zamrażalniku. Jeśli chcemy je dłużej przechowywać lepiej zrobić je w woreczkach do lodu. Te w silikonowej foremce mogą przejść zapachem np. mrożonego mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować