Lodowa kawa mrożona

5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Ostatni raz piłam kawę mrożoną rok temu, nie wiem czemu o niej zapomniałam w te upały, bo uwielbiam tą lodową piankę o pysznej, kremowej konsystencji! Teraz mam nadzieję nadrobić z nawiązką, bo obiecałam sobie testować nowe smaki!:)

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 1 dużą kawę:
    200 ml mleka - mocno schłodzonego
    2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 płaskie łyżki brązowego cukru trzcinowego (ew. może być kryształ)
    3 łyżki lodów śmietankowo-czekoladowych (lub innych)
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Napoje Kawy Kawa mrożona

Lodowa kawa mrożona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Kawę wraz z cukrem rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Studzimy. Mleko przelewamy do wysokiej szklanki. Dolewamy do niego ostudzoną kawę. Mieszamy.
  • 2. Do tak przygotowanej kawy dodajemy lody (u mnie Algida).
    Podajemy od razu, najlepiej do kawałka domowego ciasta :)

Porady

Kiedy lody się zaczną rozpuszczać utworzy nam się wyśmienita pianka :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kawa rozpuszczalna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować