Pyszne orzeźwienie w upalny, letni dzień. A do tego wspaniały deser :)
Składniki:
Na jedną porcję:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 kostki lodu
ok pół szklanki ziemnego mleka
gałka lodów waniliowych
kilka kostek białej czekolady
bita śmietana
Mrożona kawa latte z lodami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zalać do połowy filiżanki gorącą wodą, ostudzić. Aby szybciej się ochłodziła wrzuciłam do niej 3 kostki lodu.
Czekoladę rozpuścić w mikrofali i polać wewnętrzne ścianki szklanki, w której podamy kawę. Do szklanki wrzucamy kulkę lodów, wlewamy mleko i delikatnie, po lodach wlewamy zimną kawę- odzieli się nam kawa od mleka i powstaną dwie warstwy :)
Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy kawą rozpuszczalną lub słodkim kakao.
Komentarze