MUS z TRUSKAWKAMI i LIKIEREM CYTRYNOWYM (MOUSSE con FRAGOLE e LIMONCELLO)

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Mus z ricotty o smaku limoncello z dodatkiem świeżych truskawek pachnący miętą. Elegancki,delikatny i odświeżający deser na upalne dni.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na 6 porcji:

    300 g dojrzałych truskawek
    250 g serka ricotta
    150 ml cytrynowego likieru-limoncello
    150 cukru pudru
    10 g żelatyny (u mnie w płatkach)
    2 białka
    mięta
    szczypta soli

    do dekoracji:
    parę truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus

Mus z truskawkami i likierem cytrynowym (mousse con fragole e limoncello) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą, oczyścić i pokroić na plasterki.
  • 2. Wymieszać 20 g cukru pudru z likierem i zalać nim truskawki pokrojone w plasterki.Dodać kilka listków mięty i pozostawić w lodówce przez ok. 1 godz.
  • 3. Przygotować żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja moją namaczam na 5 min. w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wyciskam; w garnuszku mocno zagrzewam parę łyżek limencolle-może być to, w którym moczyły się truskawki, a następnie rozpuszczam namoczoną żelatynę).
  • 4. Ricottę przetrzeć przez sitko, dodać pozostały cukier i dokładnie wymieszać. Dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i połączyć z ricottą. Schłodź ricottę w lodówce, uważając żeby za bardzo nie zastygła (musi być zimna, ale nie sztywna).
  • 5. Teraz delikatnie mieszając szpatułką do zimnej ricotty dodać ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę białka.
  • 6. Na dno każdego pucharka wyłożyc truskawki, które moczyły się w limoncello, przykryć musem z ricotty, udekorować kilkoma plasterkami truskawek i pozostawić w lodówce do lekkiego stężenia.
    Buon Appetito!

Porady

Białka można zastąpić bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować