"TYSIĄC PŁATKÓW" z KREMEM BUDYNIOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA PASTICCERA e FRAGOLE)

  • wyświetlono: 927 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Klasyczne włoskie ciasto, idealne na letnie dni. Chrupiące warstwy ciasta francuskiego z delikatnym, lekko cytrynowym kremem budyniowym i truskawkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

Maria da leccarsi le dita
  • 120min

Składniki

na blaty:
1,5 paczki gotowego ciasta francuskiego (prostokątnego)
1 jajko
cukier

na krem budyniowy (crema pasticcera):
4 jajka
150 g cukru
70 g mąki
700 ml mleka
skórka z 1 cytryny lub olejek cytrynowy

dodatkowo:
ok. 300 g truskawek
mięta
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

"TYSIĄC PŁATKÓW" z KREMEM BUDYNIOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA PASTICCERA e FRAGOLE)

  • 1. Każdy płat ciasta francuskiego przekroić na pół tworząc mniejsze prostokąty (u mnie prostokąty po przekrojeniu miały wielkość 22x17 cm). Ułożyć prostokąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ponakłuwać widelcem.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem.
    Nagrzać piekarnik do 200°C i piec na złoty kolor. Wystudzić (najlepiej bez przykrycia, w ten sposób nie zmięknną i ciasto będzie chrupiące).
  • 2. Przygotować krem budyniowy.
    Do dość dużego garnka wlać mleko (włożyć skórkę z cytryny, tylko żółtą część- biała jest gorzka!) i doproawdzić do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień. W misce ubić trzepaczką cukier z jajakami (do momentu uzyskania puszystej konsystencji). Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczyptē soli i połączyć z ubitymi z cukrem jajkami.
    Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko (wyciągnąć skórkę cytrynową), ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
    Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’. Krem musi być zimny z lodówki.
  • 3. Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą. Większość pokroić na małe kawałeczki, część w plasterki (potrzebne będą do dekoracji ostatniej warstwy).
  • 4. Składanie ciasta.
    Na talerzu ułożyć pierwszy prostokąt ciasta, posmarować 1/3 kremu (można wyciskać go za pomocą worka cukierniczego), posypać połową truskawek pokrojonych w kawałeczki, przykryć kolejnym prostokątem i powtórzyć czynności (1/3 kremu + truskawki). Stowrzyć ostatnią warstwę: ułożyć kolejny prostokąt, udekorować kremem, truskawkami pokrojonymi w plasterki, listakami mięty i posypać cukrem pudrem.
    Buon Appetito!

Porady

Krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Ciasta nie składać za szybko, najlepiej ok.2 godziny przed podaniem, w ten sposób ciasto pozostanie chrupiące.

Ciasto można przygotować ze wszystkimi owocami sezonowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataciasto francuskieTruskawkikrem budyniowyCiasto z truskawkamideser z truskawkamicrema pasticceraciasta z krem

Komentarze

Podobne przepisy

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Dodane przez: renataszozda

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Te eklerki rozpływają się w ustach

image-14uuhhb

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Tort czekoladowy z kremem budyniowym i mascarpone

Torcik jest mocno czekoladowy....

Kruche babeczki z owocami

Dodane przez: Świat Wypieków

Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami

Delikatne waniliowe nadzienie budyniowe...

Szarlotka z kremem budyniowym

Dodane przez: Mniam1

Szarlotka z kremem budyniowym

Pieczona szarlotka na dwukolorowym,...

Rolada z kremem budyniowym i galaretką

Dodane przez: KatarzynaJ

Rolada z kremem budyniowym i galaretką

Delikatna biszkoptowa rolada z...

Biszkopt z kremem budyniowym i brzoskwiniami

Dodane przez: PaulaZwo

Biszkopt z krem budyniowym i brzoskwiniami

Krem budyniowy jest świetny a w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE