Limoncello kremowe - crema di limoncello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny wyszorować, wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy w ciągu kilku godzin.
Owoce osuszyć i cieniutko ściąć żółtą skórkę.
Do słoika lub butelki z szeroką szyjką włożyć pokrojone skórki i zalać wódką. Odstawić do lodówki na 10-14 dni. Po tym czasie odcedzić macerat do dużego suchego słoika.
Śmietankę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym - wymieszać i ostudzić.
Chłodną przelać do słoika lub dużej butelki - pojemność trochę ponad litr.
Dolać macerat cytrynowy i szybko wymieszać.
Dopełnić mlekiem zagęszczonym i rozlać do mniejszych butelek.
Przechowywać w lodówce.
Porady
Kto lubi bardzo słodkie nalewki może użyć mleka skondensowanego słodzonego.
Komentarze