Limoncello kremowe - crema di limoncello

4.46 (205 ocen)

Niezwykle aromatyczny lekki likier cytrynowy na mleku.

Składniki:

  • wódka 500 ml
    cukier drobny 2/3 szkl.
    cytryny 4-5 dużych
    śmietanka 1 szkl.
    mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
    cukier waniliowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (205 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Limoncello kremowe - crema di limoncello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1focarp 1. Cytryny wyszorować, wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy w ciągu kilku godzin.

    Owoce osuszyć i cieniutko ściąć żółtą skórkę.

    Do słoika lub butelki z szeroką szyjką włożyć pokrojone skórki i zalać wódką. Odstawić do lodówki na 10-14 dni. Po tym czasie odcedzić macerat do dużego suchego słoika.

    Śmietankę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym - wymieszać i ostudzić.

    Chłodną przelać do słoika lub dużej butelki - pojemność trochę ponad litr.

    Dolać macerat cytrynowy i szybko wymieszać.

    Dopełnić mlekiem zagęszczonym i rozlać do mniejszych butelek.
    Przechowywać w lodówce.

Porady

Kto lubi bardzo słodkie nalewki może użyć mleka skondensowanego słodzonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować