Morelowa tarta z kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciasto, lekko kwaśne owoce przykryte kruszonką.

Składniki:

  • Ciasto:
    25dag mąki
    15dag masła
    cukier wanilinowy
    jajko
    3 łyżki cukru

    Nadzienie morelowe:
    2-3 łyżki budyniu śmietankowego
    szczypta soli
    1kg moreli

    Kruszonka:
    100g mąki
    60g cukru
    75g margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Morelowa tarta z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, cukru, cukru wanilinowego, soli i jajka wyrabiamy ciasto. Następnie schładzamy je w lodówce.
  • 2. Morele myjemy i kroimy. Wrzucamy do garnka i zaczynamy je prużyć. Po ok. 10 minutach dodajemy cukier do smaku. Aby zagęścić dodajemy budyń.

  • 3. Po wyjęciu ciasta z lodówki wylepiamy nim spód i boki tortownicy. Ciepłe morele wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią morele.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.50 minut w w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować