konfitura morelowa

  • wyświetlono: 563 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Zamykam lato w słoiku! Co roku przygotowuję kilka słoików tej pysznej konfitury, by w długie zimowy dni cieszyć się latem

SłodkiZapachMalin
  • 4 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

przepis na 4 słoiki po ok. 200g

1,5kg dojrzałych moreli (ważone już bez pestek)
500g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

konfitura morelowa

  • 1. Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy 300g cukru i odstawiamy na 2-3 godziny. Garnek wstawiamy na płytę grzewczą i na najwyższej mocy grzania doprowadzamy do wrzenia. Powstały sok zlewamy do rondelka (zagotowujemy go i przelewamy do słoika – będzie zimą pyszna lemoniada), a morele przekładamy z powrotem do garnka w którym je gotowaliśmy i dodajemy pozostałe 200g cukru. Gotujemy na średniej mocy grzania często mieszając do momentu aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zrobi się gęsta (ok. 2 godziny). Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy wieczkiem na dół do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

MorelePrzetworyprzetwory na zimęlato w słoikuzapasy na zimękonfitura morelowaspiżarnia

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura truskawkowa

Dodane przez: Ania_L

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa: intensywnie...

Konfitura jagodowa

Dodane przez: ewaeu

Konfitura jagodowa

Pyszna, zdrowa konfitura jagodowa.

Dżem morelowy

Dodane przez: joanna30

Dżem morelowy

Nie ma nic lepszego jak domowej...

Konfitura paprykowa

Dodane przez: dorota w

Paprykowa konfitura

Niezwykła konfitura, z papryki....

Dżem Morelowy Bez Żelfiksu

Dodane przez: gotowanietoproste

Dżem Morelowy Bez Żelfiksu

Przepyszny domowy dżem to jest...

Słoneczna konfitura

Dodane przez: zzewa

Słoneczna konfitura

Dlaczego nazwałam tę konfiturę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE