konfitura morelowa

5 (196 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamykam lato w słoiku! Co roku przygotowuję kilka słoików tej pysznej konfitury, by w długie zimowy dni cieszyć się latem

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na 4 słoiki po ok. 200g

    1,5kg dojrzałych moreli (ważone już bez pestek)
    500g cukru
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Konfitura morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy 300g cukru i odstawiamy na 2-3 godziny. Garnek wstawiamy na płytę grzewczą i na najwyższej mocy grzania doprowadzamy do wrzenia. Powstały sok zlewamy do rondelka (zagotowujemy go i przelewamy do słoika – będzie zimą pyszna lemoniada), a morele przekładamy z powrotem do garnka w którym je gotowaliśmy i dodajemy pozostałe 200g cukru. Gotujemy na średniej mocy grzania często mieszając do momentu aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zrobi się gęsta (ok. 2 godziny). Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy wieczkiem na dół do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować