Nalewka morelowa

wyświetlono: 258 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna nalewka z moreli. Warto nastawić ją latem, żeby w zimowe wieczory móc cieszyć się jej smakiem.

opublikowany: 03.07.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg moreli
    700 ml wódki 40%
    500 ml spirytusu 95%
    1,5 szklanki cukru
Ocena:

(średnia 5 z 7 głosów)

Posiłek:

Nalewka morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na ćwiartki, pestki usuwamy. Przekładamy do słoja o pojemności ok. 2,5 litra i zalewamy wódką wymieszaną ze spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 6 tygodni.
    Zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, aby cukier dobrze wymieszał się z owocami. Wytworzony syrop zlewamy i łączymy z alkoholem.
    Odstawiamy na 6-8 tygodni.

Porady

Pestki moreli można wykorzystać do przygotowania kolejnej nalewki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bogusia82 bogusia82

Nalewka morelowa

Każdego lata robię nalewkę z tych pysznych owoców, jest bardzo smaczna i ma piękny kolor.

kategoria: Desery alkohole nalewki opublikowany: 18.08.2015 | wyświetlono: 11089 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE