Nalewka morelowa

5 (7 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna nalewka z moreli. Warto nastawić ją latem, żeby w zimowe wieczory móc cieszyć się jej smakiem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg moreli
    700 ml wódki 40%
    500 ml spirytusu 95%
    1,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Nalewki

Nalewka morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele myjemy, osuszamy, przekrawamy na ćwiartki, pestki usuwamy. Przekładamy do słoja o pojemności ok. 2,5 litra i zalewamy wódką wymieszaną ze spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 6 tygodni.
    Zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, aby cukier dobrze wymieszał się z owocami. Wytworzony syrop zlewamy i łączymy z alkoholem.
    Odstawiamy na 6-8 tygodni.

Porady

Pestki moreli można wykorzystać do przygotowania kolejnej nalewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować