Mole poblano – indyk w sosie czekoladowym.

4.96 (142 ocen)

Meksykanie mole poblano jedzą z czerwonym ryżem.W wersji oryginalnej do tego sosu wykorzystujemy tzw. „ świętą trójcę chilli ‘’, czyli trzy gatunki papryki : mulato, anchno i pasilla.

Składniki:


  • ½ kg piersi
    1 cebula,
    1 łyżeczka soli

    2 papryki czerwone
    1 papryka zielona
    1 mała papryczka chilli bez nasion
    3 suszone śliwki
    0,5 szklanki oleju
    1cebula
    2ząbki czosnku
    ¼ szklanki obranych migdałów
    1/3 szklanki orzeszków ziemnych
    5 goździków
    ½ łyżeczki cynamonu
    5 ziaren czarnego pieprzu
    1łyżka rodzynek
    100g czekolady gorzkiej
    Sól do smaku
    1/3szklanki sezamu uprażonego do posypania indyka
Wystaw ocenę:

4.96 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mole poblano – indyk w sosie czekoladowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w grubsze plastry mięso, zalać wodą ,osolić ,dodać cebulę i gotować 30min. Mięso wyjąć, wywar przecedzić i odstawić.
    Sos czekoladowy:
    W wersji oryginalnej do tego sosu wykorzystujemy tzw. „ świętą trójcę chilli ‘’, czyli trzy gatunki papryki : mulato, ancho i pasilla. Papryki te dostępne są w sklepach internetowych. Ja wykorzystałem świeże papryki dostępne w naszych sklepach oraz papryczkę chilli i suszone śliwki.


    Papryki pokroić w paski i podsmażyć na części oleju. Zdjąć z patelni i w innym naczyniu zalać odstawionym wywarem z indyka na 15min.
    Na tym samym oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Zdjąć z patelni. Smażyć migdały 3min. Dodać orzeszki, goździki, ziarna pieprzu, cynamon. Dołożyć cebulę z czosnkiem, rodzynki i zmiksować.
    W większym garnku rozgrzać pozostały olej ,włożyć zmiksowane składniki i dusić 5min
    Wrzucić połamaną czekoladę ,posolić do smaku ,dolać wywar (ten, który czeka 15min),zagotować ciągle mieszając.
    Do mole (sosu ) włożyć plastry ugotowanego indyka, przykryć i dusić na małym ogniu 10min.
    Posypać uprażonym sezamem.
    Przepis może wydawać się trochę zawiły i czasochłonny, ale to tylko za pierwszym razem. Ogólny czas pracy to 2h w tym gotowanie indyka 30min.Indyka możemy ugotować dzień wcześniej, a następnego dnia zająć się sosem. To mole po blano jest warte zachodu.
    Będąc w Meksyku, jadłem to danie w małej restauracji i może w ocenie tego dania dałbym wtedy 1 punkt więcej. Myślę, że wpływ na to ma tamtejszy klimat. Papryka i owoce, smakują tam inaczej. To tak samo jak banany, które jadłem w Ekwadorze. Nigdy więcej takich nigdzie nie jadłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować