Czekoladowe serduszko

  • wyświetlono: 387 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Deser czekoladowy z masami, Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Składniki

Forma:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
Mus karmelowy:
- 3 batoniki Mars
- 2-3 łyżki mleka
- 250 ml śmietany 36%
- 1 białko
Skorupki karmelowe:
- 2 łyżki cukru
- troszkę oleju
Krem:
- 12 dag białej czekolady
- 350ml śmietany 36%

-owoce do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe serduszko

  • 1. Forma- przygotować formę w kształcie serca ( 21,2 x 22,5). Owinąć bardzo dokładnie folią aluminiową (brzegi, środek i dół formy z zewnątrz).Dociskać ją do brzegów i wygładzić powierzchnię folii.
  • Serce czekoladowe2. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do formy. Obracać tak długo aż czekolada pokryje równą warstwą spód i ścianki. Wstawić do lodówki. (ja na czas robienia musu wstawiłam do zamrażarki)
  • serce z musem3. Mus karmelowy-pokrojone batoniki włożyć do miseczki,wlać mleko,rozpuścić w kąpieli wodnej.Odstawić na 10min do ostygnięcia (co jakiś czas mieszać). Najpierw dodać do masy ubitą śmietanę, następnie pianę z białka. Mus wlać do czekoladowej formy.
    Zostawić na noc w lodówce.
  • rozpuszczony cukier4. Skorupki karmelowe-Blachę wysmarować olejem. Cukier wsypać do miseczki i rozpuścić na małym ogniu na złoty kolor.Wylać od razu na blachę.Gdy wystygnie połamać na kawałki.
  • karmelkowe wzorki5. Ja nabierałam na łyżeczkę i wylewając zrobiłam kilka wzorków z karmelu i po wystygnięciu delikatnie wyjełam z blachy
  • roztopiona biała czekolada ze śmietanką6. Krem-Połamać białą czekoladę,dodać 120ml śmietanki i rozpuścić na małym ogniu (nie doprowadzić do zagotowania). Ubić resztę śmietany i ostrożnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową.
  • delikatnie zdjąć folię7. Wyjąć z lodówki formę czekoladową i bardzo delikatnie zdjąć folię.
  • serce udekorowane kremem8. Udekorować kremem,owocami i karmelem.
    Warto włożyć gotowy deser do lodówki na ok godzinę i wyjąć bezpośrednio przed podaniem.
  • Przykład czekoladowego deseru z opakowania po jogurcie9. Forma nie musi być duża. Można zrobić kilka deserów w różnych kształtach np po opakowaniach z jogurtów.

Porady

Deser można włożyć do zamrażarki na ok godzinę-wszystko będzie smakowało jak pyszne lody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieczekoladaDeserwalentynkiśmietanka 36konkurs_romantycznybaton mars

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola30

CZEKOLADOWE SERDUSZKA

Te ciasteczka nie zawierają dużo...

serduszka

Dodane przez: Jaga85

Serduszka

Serduszka polecam upiec dla ukochanej...

Ciastko-serce

Dodane przez: MałaMi

Walentynkowe serduszko czekoladowo-kawowe...

Taki deser możemy podać drugiej...

SERDUSZKA  - można zrobić dzień wcześniej biszkopt - z  - 4 jajek - 1 szklanki mąki i 1 szklanki cukru - 4 duże łyżki oleju - 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodane przez: ritas

Serduszka

NA pomysł wpadłam przed ŚWIĘTEM...

Rolada w serduszka z kremem czekoladowym i truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Rolada w serduszka z kremem czekoladowym...

Bardzo lubię piec biszkoptowe rolady-...

Czekoladowe serduszka z kokosem

Dodane przez: Lucyna86

Czekoladowe serduszka z kokosem

Przygotuj coś od serca na Walentynki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE