Moja papryka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę przekroić na połowę,usunąć gniazda nasienne,umyć,odciąć zaokrąglone końcówki,pozostałe proste kawałki przeciąć jeszcze na połowę.Papryczki chilli oczyścić umyć i przekroić wzdłuż na mniejsze kawałki.Cebulę obrać i pokroić w piórka.
2.Układać paprykę pionowo w słoikach poszczególnymi kolorami
3.Włożyć po 2-3 kawałki papryki chilli,kilka piórek cebuli,po 1/4 łyżeczki gorczycy,dwa listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
4.Wszystkie składniki zalewy zagotować,zalać ułożoną w słoikach paprykę,zakręcić.Pasteryzować słoiki 15 min.Wyjąć na ściereczkę odwracając słoik,przykryć np.kocykiem i pozostawić do przestudzenia.
Komentarze