MOJA PAPRYKA NA ZIMĘ

4.5 (186 ocen)

Tak przygotowana papryka jest smaczna jako dodatek do obiadu,jako składnik różnych potraw.

Składniki:

  • 3 kg. papryki w trzech kolorach
    5 szt papryki chilli czerwonej
    2 szt.cebuli
    liście laurowe,ziele angielskie,gorczyca.

    ZALEWA

    1 i 1/2 l.wody
    1/2 l.octu
    1 szk.cukru
    2 i 1/2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Moja papryka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę przekroić na połowę,usunąć gniazda nasienne,umyć,odciąć zaokrąglone końcówki,pozostałe proste kawałki przeciąć jeszcze na połowę.Papryczki chilli oczyścić umyć i przekroić wzdłuż na mniejsze kawałki.Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • moja papryka na zimę 2. Układać paprykę pionowo w słoikach poszczególnymi kolorami
  • moja papryka na zimę 3. Włożyć po 2-3 kawałki papryki chilli,kilka piórek cebuli,po 1/4 łyżeczki gorczycy,dwa listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
  • moja papryka na zimę 4. Wszystkie składniki zalewy zagotować,zalać ułożoną w słoikach paprykę,zakręcić.Pasteryzować słoiki 15 min.Wyjąć na ściereczkę odwracając słoik,przykryć np.kocykiem i pozostawić do przestudzenia.
  • moja papryka na zimę 5. Zimne wynieść w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować