Pyszna Papryka na zimę

4.74 (192 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten przepis dostałam od znajomej która robi tą paprykę od dawien dawna i jest bardzo dobra. Ja to robiłam ostatnio z ok. 50 kg. papryki Żółtej i Czerwonej. Smak jest bardzo łagodny a zarazem papryka jest soczysta. Ważne by papryka była świeża i nie kroić więcej papryki niż zrobimy danego dnia .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Papryka Żółta, Czerwona, Zielona.
    Na 1 porcję zalewy ok 2,5 -3 kg papryki.

    ZALEWA:

    1. 5 Szklanek wody
    2. 1 Szklanka Octu 10%
    3. 1 kieliszek ( 50 gram ) Oleju rzepakowego
    4. 12 łyżek cukru
    5. 1 Łyżka czubata soli.
Wystaw ocenę:

4.74 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pyszna papryka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka w trakcie kroienia 1. Paprykę wydrążyć, pokroić, umyć.

    Wszystkie składniki zagotować doprowadzić zalewę do wrzenia do wrzątku dodać, umyte i pokrojoną paprykę. Paprykę razem z zalewą doprowadzić do wrzenia to wszystko gotować jeszcze przez ok 3-5 min w zależności jak kto woli miękką czy bardziej twardą paprykę.

    Po ok 5 min gorącą paprykę nakładać do słoików a później do pełna nalać jeszcze gorącą zalewę i zakręcamy mocno ( nie pasteryzujemy ! i nie odwracamy słoików) tak zakręcone słoiki odstawiamy do wystygnięcia nie odwracamy słoików.
    Po wystygnięciu nadaję się do jedzenia.

Porady

Nie ma potrzeby pasteryzować bo papryka gotowana razem z zalewą i złożona gorąca do słoików jest już jak by pasteryzowana. Olej wybrać dobrej jakości nie z tańszych nie musi być Kujawski. Robić tak jak w przepisie nie dodając nic więcej żadnej cebuli czy ziela tylko tak jak w podanym przepisie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować