Papryka konserwowa na zimę

4.99 (153 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone)
    ok 1200 ml wody
    250 ml octu 10%
    po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy
    po 2 liście laurowe na słoik,
    1/3 szklanki cukru,
    4 łyżki soli,
    łyżeczka czubata papryczki słodkiej
Wystaw ocenę:

4.99 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka konserwowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody dodajemy sól, cukier, papryczkę, ocet. Mieszamy i zagotowujemy.
    Do słoiczków wkładamy paprykę, ziarenka pieprzu, gorczycy, ziela oraz liść laurowy.
    Zalewamy gorącą zalewą, mocno zakręcamy.

    Pasteryzujemy (do garnka z gorącą wodą wkładamy słoiki - oda musi być na około 7/8 wysokości słoików; trzymamy około 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Studzimy. Trzymamy w zaciemnionym miejscu.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować