Czas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek.
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
4 papryki (2 żółte, 2 czerwone)
ok 1200 ml wody
250 ml octu 10%
po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy
po 2 liście laurowe na słoik,
1/3 szklanki cukru,
4 łyżki soli,
łyżeczka czubata papryczki słodkiej
Papryka konserwowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wody dodajemy sól, cukier, papryczkę, ocet. Mieszamy i zagotowujemy.
Do słoiczków wkładamy paprykę, ziarenka pieprzu, gorczycy, ziela oraz liść laurowy.
Zalewamy gorącą zalewą, mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy (do garnka z gorącą wodą wkładamy słoiki - oda musi być na około 7/8 wysokości słoików; trzymamy około 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Studzimy. Trzymamy w zaciemnionym miejscu.)
Komentarze