Moja chrzanówka na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora, seler obrać, opłukać i pokroić. Dać do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Kiełbasę pokroić w kawałki, dać do garnka i gotować dalej. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodając łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Dołożyć do garnka. Dodać kostkę rosołową, przyprawa uniwersalna, suszoną natkę pietruszki, selera i koperku, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować dalej. Jak warzywa będą miękkie, dodać chrzan i zagotować. Zupę zagęścić 1 łyżką mąki rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Zagotować.
Do śmietany dodawać po trochu zupy, cały czas mieszając, a potem wlać do garnka i wymieszać (już nie gotować).
2.Gorącą zupę nalewamy na talerze.
Smacznego !!
Porady
Dodając chrzan do zupy, należy próbować, żeby uzyskać oczekiwaną ostrość.
Komentarze