Mocno czekoladowe ciasto z surowym burakiem

4.48 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Robiłam je po raz pierwszy. Jeszcze po upieczeniu byłam przekonana, że nie wyszło, że w środku będzie "breja". Po przestudzeniu konsystencja całkowicie się zmieniła, a gdy kilka godzin później rozkroiłam, zaskoczyło mnie totalnie.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
    350g surowych, startych i odciśniętych z nadmiaru soku buraków
    50g kakao
    100g gorzkiej czekolady
    ok 120g ksylitolu (200g cukru)
    4 jajka
    60ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka olejku waniliowego

    Dodatkowo:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    4 łyżki słodkiej śmietanki
    ok 5 sztuk cukierków Michałków

Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Mocno czekoladowe ciasto z surowym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej i studzimy. W misie miksera umieszczamy składniki: przesianą z sodą oczyszczoną mąkę, ksylitol (cukier), jajka, kakao, olej rzepakowy oraz aromat waniliowy i sól. Powoli mieszamy dolewając strumieniem roztopioną czekoladę. Na końcu dodajemy starte buraki i raz jeszcze mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C. Pieczemy ok 50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na metalowej kracie. Polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy drobno posiekanymi cukierkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować