Robiłam je po raz pierwszy. Jeszcze po upieczeniu byłam przekonana, że nie wyszło, że w środku będzie "breja". Po przestudzeniu konsystencja całkowicie się zmieniła, a gdy kilka godzin później rozkroiłam, zaskoczyło mnie totalnie.
Składniki:
150g mąki pszennej
350g surowych, startych i odciśniętych z nadmiaru soku buraków
50g kakao
100g gorzkiej czekolady
ok 120g ksylitolu (200g cukru)
4 jajka
60ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka olejku waniliowego
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki
ok 5 sztuk cukierków Michałków
Mocno czekoladowe ciasto z surowym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej i studzimy. W misie miksera umieszczamy składniki: przesianą z sodą oczyszczoną mąkę, ksylitol (cukier), jajka, kakao, olej rzepakowy oraz aromat waniliowy i sól. Powoli mieszamy dolewając strumieniem roztopioną czekoladę. Na końcu dodajemy starte buraki i raz jeszcze mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C. Pieczemy ok 50 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na metalowej kracie. Polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy drobno posiekanymi cukierkami.
Komentarze