CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z SEREM

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto imprezowe, bardzo czekoladowe. Ciasto składa się z dwóch placków czekoladowych, przełożone dwoma masami serowymi, też czekoladowymi. Ciasto dodatkowo oblane polewą czekoladową.Ciasto wyszło dosyć wysokie i przepyszne.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE (2 x) :
    -100 g. masła
    -100 g. czekolady mlecznej
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -5 jajek
    -100 g. drobnego cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWO-CZEKOLADOWA, CIEMNA :
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    MASA SEROWO-CZEKOLADOWA, JASNA :
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -200 g. białej czekolady
    -30 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. mlecznej czekolady
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Ciasto mocno czekoladowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z SEREM 1. ciasto-Masło wraz z posiekaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski, dodać żółtka i resztę cukru. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *C. Upiec drugi taki sam.Jeden placek włożyć z powrotem do blaszki,lecz z wyżej zabezpieczonym papierem.
  • CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z SEREM 2. masa 1-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem potem serem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do blaszki, rozsmarować i zrobić wzorek, ząbkowaną packą. Schłodzić w lodówce.
  • CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z SEREM 3. masa 2- Postąpić jak z poprzednią masą.Tutaj tylko rozsmarować.
  • CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z SEREM 4. Przykryć drugim plackiem czekoladowym, ale dołem do góry i schłodzić w lodówce.
  • CIASTO MOCNO CZEKOLADOWE Z SEREM 5. polewa-Czekolady rozpuścić ze śmietanką. Trochę ostudzić i polać górę ciasta.Rozsmarować i zrobić ozdobny wzorek, ząbkowaną packą. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować