Ciasto imprezowe, bardzo czekoladowe. Ciasto składa się z dwóch placków czekoladowych, przełożone dwoma masami serowymi, też czekoladowymi. Ciasto dodatkowo oblane polewą czekoladową.Ciasto wyszło dosyć wysokie i przepyszne.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE (2 x) :
-100 g. masła
-100 g. czekolady mlecznej
-50 g. gorzkiej czekolady
-5 jajek
-100 g. drobnego cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWO-CZEKOLADOWA, CIEMNA :
-500 g. sera z wiaderka
-500 ml.śmietanki 30 %
-200 g. gorzkiej czekolady
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
MASA SEROWO-CZEKOLADOWA, JASNA :
-500 g. sera z wiaderka
-500 ml.śmietanki 30 %
-200 g. białej czekolady
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 ml. śmietanki 30 %
Ciasto mocno czekoladowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z posiekaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski, dodać żółtka i resztę cukru. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać to blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *C. Upiec drugi taki sam.Jeden placek włożyć z powrotem do blaszki,lecz z wyżej zabezpieczonym papierem.
2.masa 1-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem potem serem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do blaszki, rozsmarować i zrobić wzorek, ząbkowaną packą. Schłodzić w lodówce.
3.masa 2- Postąpić jak z poprzednią masą.Tutaj tylko rozsmarować.
4.Przykryć drugim plackiem czekoladowym, ale dołem do góry i schłodzić w lodówce.
5.polewa-Czekolady rozpuścić ze śmietanką. Trochę ostudzić i polać górę ciasta.Rozsmarować i zrobić ozdobny wzorek, ząbkowaną packą. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze