Spód:
50 g płatków żytnich
15 g melasy
15 g oleju kokosowego
50 ml wody
Masa serowa:
400 g sera na sernik
2 jajka
20 g mąki orkiszowej jasnej
125 g erytrolu
1 duża cytryna
Panna cotta matcha:
250 g jogurtu naturalnego
150 ml mleka 1,5%
1 łyżeczka matchy mielonej
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki erytrolu
Mocno cytrynowy sernik z panna cotta matcha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Do rondelka przełożyć płatki, olej kokosowy i melasę. Dodać wodę, wymieszać. Zagotować. Gotować 2 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę na spód. Wyrównać. Piec w 180 stopniach około 10 minut. Wyjąć, ostudzić.
2.Masa serowa:
Cytrynę wyszorować, następnie sparzyć. Osuszyć. Obieraczką do ziemniaków ostrożnie zdjąć ostrożnie skórkę ( bez białej części). Następnie posiekać drobniutko. Z reszty cytryny wycisnąć sok. Do miski przełożyć jajka, dodać erytrol i zmiksować na jasny krem. Następnie dodać sok z cytryny i skórkę. Krótko zmiksować.
W kolejnym kroku po łyżce dodawać ser i zmiksować do poleczenia. Na koniec dodać mąkę i po raz ostatni wymieszać. Tortownicę od zewnątrz zabezpieczyć folią aluminiową. Na spód z płatków wylać masę serową, delikatnie wyrównać. Tortownicę wstawić do większej formy i wlać wodę na wysokości połowy tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec piec około godziny w kąpieli wodnej. Wyjąć, ostudzić zupełnie. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
3.Panna cotta matcha:
Jogurt wyjąć 3-4 godziny przed wykonaniem sernika aby osiagnął temperaturę pokojową.
50 ml wlać do miseczki, dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. 100 ml mleka przełożyć do rondelka, dodać matche i erytrol. Zagotować. Zdjac z ognia i dodać żelatynę ,wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Następnie stopniowo dodawać jogurt i całość dokładnie wymieszać. Zimną panna cottę i wylać na sernik. Wstawić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem udekorować suszoną lawendą i płatkami róży.
Komentarze