Mniszkowe muffiny z michałkami

0 (0 ocen)

Bohaterem wiosennego menu musi być mniszek lekarski. Jego liści dodaję do sałatek, a kwiaty wykorzystuje w deserach i przetworach. Te złociste płatki pięknie prezentują się w wypiekach, a nie zmieniają ich smaku.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    • 1 i ¾ szklanki mąki,
    • 2/3 szklanki cukru kryształu,
    • 2 duże jajka,
    • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 1 szklanka świeżo zerwanych płatków mlecza,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Około 7 czekoladowych michałków

    • Dodatkowo:
    • Cukier puder do posypania,
    • papilotki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Cukierki

Mniszkowe muffiny z michałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane płatki oraz cukierki 1. Papilotkami wykładamy formę na muffiny. Zbieramy płatki mlecza. Cukierki kroimy na mniejsze części.
  • jajka przed ubiciem 2. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.
  • dodanie płatków 3. Do ubitych jajek wsypujemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. W dalszej kolejności dodajemy płatki mniszka lekarskiego.
  • dodanie cukierków 4. Po ich połączeniu z ciastem, dodajemy przygotowane cukierki. Łączymy je z całością za pomocą łyżki.
  • przed pieczeniem 5. Gotowym ciastem napełniamy foremki do około ¾ ich wysokości.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25 minut w 180°C do zrumienienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Dodatek cukierków sprawia, że muffinki nabierają ciekawego wyglądu i oczywiście pysznego smaku!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mniszek lekarski Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować