Dwukolorowy sernik z michałkami

  • wyświetlono: 853 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Michałki, to jedne z moich ulubionych cukierków, więc sernik z ich udziałem musiałam wykonać:). Co do smaku, to raczej nie muszę przekonywać, że był pyszny. Był, bo chętnych na jego dokładkę nie brakowało. POLECAM!

Jaga85

Składniki

Tortownica 24 cm
Kakaowy spód:
• 15 dag mąki,
• 5 dag cukru pudru,
• 8 dag margaryny,
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
Michałkowy ser:
• 1,1 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• 20 dag cukru pudru,
• 7 jajek,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• 1 biała czekolada,
• 1 gorzka czekolada,
• 1 łyżka kakao,
• 250 gram orzeszków ziemnych niesolonych,
• 6 białych cukierków michałki,
• 6 czekoladowych cukierków michałki
Wykończenie:
• 3/4 mlecznej czekolady
• 3/4 gorzkiej czekolady,
• Około 5 dag masła,
• Białe i czekoladowe michałki do dekoracji (ilość według uznania)

Sposób przygotowania przepisu:

Dwukolorowy sernik z michałkami

  • składniki przed miksowaniem1. SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
    SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, żółtkami i serem. Do gładkiej masy dodajemy budyń oraz mąkę. Całość ponownie miksujemy.
    Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą serową.
  • przygotowanie cukierków i orzeszków2. Orzechy drobno kroimy lub rozkruszamy w malakserze, czy blenderze. Cukierki kroimy na mniejsze części. Czekolady osobno rozpuszczamy.
  • dodanie czekolad3. Przygotowany ser dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy ciemną czekoladę oraz kakao, a do drugiej białą czekoladę. Ser z czekoladami miksujemy.
  • dodanie orzeszków4. Następnie do ciemnej i jasnej masy serowej dodajemy po połowie przygotowanych orzechów. Orzechy z serem łączymy za pomocą łyżki.
  • wyłożenie pierwszej częsci sernika5. Czekoladowy ser wykładamy na kakaowy spód. „Wbijamy” w niego ciemne, pokrojone michałki.
  • wyłożenie jasnej częsci sernika6. . Na wierzch wylewamy jasny ser. W jasnej części zatapiamy białe michałki.
    Tak przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
    Po wyjęciu dokładnie go studzimy, po czym ścinamy delikatnie zrumieniony wierzch i wykańczamy.
    WYKOŃCZENIE: Czekolady łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane rozpuszczamy z masłem. Płynną czekoladę wylewamy na sernik, równomiernie ją rozprowadzając. Na czekoladę wykładamy kawałki pokrojonych michałków. Całość odstawiamy, by czekolada zastygła. Gotowe:).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikWielkanocbiały serorzeszki ziemnecukierki michałki

Komentarze

Podobne przepisy

Dietetyczny dwukolorowy sernik wiśniowy

Dodane przez: monikaT83

Dietetyczny dwukolorowy sernik wiśniowy

Uświadomiłam sobie kilka dni temu,ze...

drożdżówki z budyniem

Dodane przez: monikaT83

Drożdżówki z budyniem i z michałkami

Pomimo,że sezon owocowy w pełni,...

Placek z michałkami

Dodane przez: WeronikaCh

Placek z Michałkami jak okna wieżowca

Lubię eksperymentować i zmieniać...

Galette z truskawkami i michałkami

Dodane przez: Jaga85

Galette z truskawkami i michałkami

Galette to rustykalna tarta pieczona...

Puszysty sernik dwukolorowy

Dodane przez: SLONCE

Puszysty sernik dwukolorowy

Pyszny sernik.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE