Młoda kapusta zasmażana

5 (163 ocen)

  • 25 min

Będzie dobra jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie z pieczywem.

  • 25 min

Składniki:

  • - główka młodej kapusty
    - dwie cebule
    - 10 dag wędzonego boczku
    - 10 dag cienkiej kiełbasy
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka mąki
    - półtorej, dwie łyżki mąki
    - 50 ml przecieru pomidorowego
    - ok. 1 łyżeczka soli (więcej lub mniej w zależności od upodobań)
    - pieprz do smaku (ja lubię sporo)
    - 2 liście laurowe
    - 3 ziela angielskie
    - ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    - 1 łyżka przyprawy do zup w płynie
    - ½ łyżeczki cukru
    - pęczek koperku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z brzydkich liści, szatkujemy. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, pokrojony boczek i kiełbasę, podsmażamy. Dodajemy kapustę. Chwilkę razem smażymy, dolewamy szklankę wody i przecier pomidorowy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dusimy ok. 15 min. Na małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i delikatnie rumienimy. Dodajemy do kapusty. Wsypujemy posiekany koperek. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować