Będzie dobra jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie z pieczywem.
25 min
Składniki:
- główka młodej kapusty
- dwie cebule
- 10 dag wędzonego boczku
- 10 dag cienkiej kiełbasy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- półtorej, dwie łyżki mąki
- 50 ml przecieru pomidorowego
- ok. 1 łyżeczka soli (więcej lub mniej w zależności od upodobań)
- pieprz do smaku (ja lubię sporo)
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka przyprawy do zup w płynie
- ½ łyżeczki cukru
- pęczek koperku
- olej do smażenia
Młoda kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z brzydkich liści, szatkujemy. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, pokrojony boczek i kiełbasę, podsmażamy. Dodajemy kapustę. Chwilkę razem smażymy, dolewamy szklankę wody i przecier pomidorowy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dusimy ok. 15 min. Na małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i delikatnie rumienimy. Dodajemy do kapusty. Wsypujemy posiekany koperek. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze