Kremowa młoda kapusta z papryką

0 (0 ocen)

Młoda kapusta duszona z papryką, doprawiona serkiem kremowym. Smaczny, sezonowy dodatek do obiadu, choć kapusta przygotowana w ten sposób doskonale smakuje także np. z ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta (400 g)
    1 duża czerwona papryka (200 g)
    15 cm – owy kawałek pora
    4 kopiaste łyżki posiekanego szpinaku
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanego koperku
    3 łyżeczki masła
    200 g naturalnego serka kremowego fromage 24,5% tłuszczu
    2 łyżki soku z cytryny
    1/3 szklanki wody
    ½ łyżeczki kulek ziela angielskiego
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kremowa młoda kapusta z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa młoda kapusta z papryką 1. Pora posiekać, oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pora, paprykę, szpinak, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Kremowa młoda kapusta z papryką 2. Następnie dołożyć poszatkowaną kapustę i krótko przesmażyć. Wlać wodę i sok z cytryny, dosypać po szczypcie soli i cukru – wymieszać. Całość dusić 20 min, co jakiś czas mieszając.
  • Kremowa młoda kapusta z papryką 3. Do zawartości garnka dołożyć serek oraz zieleninę, wymieszać i dusić jeszcze ok. 5 min. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Porady

Jeśli kapusta ma być mniej kremowa, ilość serka można zmniejszyć o połowę (dodać 100 g).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować