Mleko sojowe

0 (0 ocen)

Z mlekiem roślinnym nie mam dużego doświadczenia. Jednak zdecydowanie mleko sojowe mogę polecić do przyszykowania domowego budyniu. Smakuje znacznie lepiej niż na mleku krowim.

Składniki:

  • 400g suchej soi + woda do moczenia
    3l wody
    4 łyżki syropu z agawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Mleko sojowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soję przesypujemy do miski. Zalewamy na noc wodą. Rano odlewamy wodę, płuczemy ziarna kilkakrotnie pod świeżą wodą.
    Soję przekładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy aż lekko zmięknie. Mielimy blenderem. Gotujemy do momentu aż się zagotuje woda i piana na niej podniesie się wysoko. Odstawiamy garnek z ognia na 15 minut, mieszamy i ponownie gotujemy kilka minut.
  • 2. Ugotowaną soję lekko studzimy. Płyn/mleko odciskamy z soi przy pomocy gazy lub przelać przez bardzo drobne sito.
    Na końcu mleko osłodzić z syropem z agawy.

Porady

Uwaga: zamiast syropu z agawy możemy użyć innego słodziwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować