Mleczny sernik z miechunką i berberysem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kremowy sernik ze słodziutką masą z białej czekolady, słodkość równoważy dodatek suszonej miechunki i berberysu , dzięki temu jest nie za słodki, taki w sam raz. Zdecydowanie deser dla wymagających. I co najważniejsze,domownikom smakuje.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruchy spód:

    1 szklanka mąki pszennej
    10 dag masła
    2 żółtka
    1 łyżeczka śmietany 18%
    2 łyżki cukru

    Masa serowa:
    60 dag mielonego półtłustego twarogu
    ½ szklanki cukru
    16 cukru z prawdziwą wanilią
    3/4 szklanki mleka w proszku
    1/2 szklanki mleka 2%
    5 jaj
    10 dag masła
    1 budyń śmietankowy -40 g
    2 łyżki soku z cytryny


    Polewa z białej czekolady:
    2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości
    2 łyżki słodkiej śmietanki 12%
    1 łyżka masła
    30 g suszonego berberysu
    45 g suszonej miechunki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Mleczny sernik z miechunką i berberysem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2888xwr 1. Ciasto:
    Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o wym 22 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania masy.
  • image-0ycq183 2. Masa serowa:
    Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku, wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy.
    Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche, pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do leciutkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  • image-0v3rlmi 3. Polewa z białej czekolady:
    Czekoladę łamiemy na kawałki umieszczamy w misce, wlewamy śmietankę dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy masa się połączy, mieszamy, wsypujemy suszone owoce. Mieszamy łyżką.
    Polewę rozprowadzamy na zimnym serniku.
    Chłodzimy w lodówce aż masa całkiem zastygnie.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować