Mleczne bułeczki z kruszonką

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najsmaczniejsze bułeczki drożdżowe jakie jadłam. Zawsze do nich wracam.WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE CIASTA na moim blogu: http://spichlerzprzepisow.blogspot.com/ Serdecznie zapraszam. :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • szklanka ciepłego mleka
    1/3 szkl. cukru
    2 jaja
    4 łyżki masła
    30 gram drożdży
    szczypta soli
    4 szkl. mąki pszennej
    na kruszonkę:
    pół szkl. mąki
    4 łyżki cukru
    4 łyżki masła
    na lukier:
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka mleka
    cukier puder (ok. 1-1,5 szklanki)
    + trochę mleka
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mleczne bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Składniki na kruszonkę dobrze zagnieść ze sobą , odstawić do lodówki.
    Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Rozetrzeć grudki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, do wyrośnięcia.Masło roztopić.
    Mąkę przesiać do miski, jaja ubić z resztą cukru, dodać wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i stopione 4 łyżki masła. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 40- 60 minut.
    Kiedy ciasto podwoi objętość, odrywać po kawałku formować bułeczki .Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać pokruszoną kruszonką.
    Piec w 180 stopniach 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 5 minut.
    Składniki na lukier wymieszać ze sobą i polać wystudzone bułeczki.
    Można też nadziać je dżemem.
    Smacznego !

Porady

Lepiej je nadziewać po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować