Najsmaczniejsze bułeczki drożdżowe jakie jadłam. Zawsze do nich wracam.WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE CIASTA na moim blogu: http://spichlerzprzepisow.blogspot.com/ Serdecznie zapraszam. :)
1 godz. 30 min
Składniki:
szklanka ciepłego mleka
1/3 szkl. cukru
2 jaja
4 łyżki masła
30 gram drożdży
szczypta soli
4 szkl. mąki pszennej
na kruszonkę:
pół szkl. mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
na lukier:
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mleka
cukier puder (ok. 1-1,5 szklanki)
+ trochę mleka
Mleczne bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę dobrze zagnieść ze sobą , odstawić do lodówki.
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Rozetrzeć grudki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, do wyrośnięcia.Masło roztopić.
Mąkę przesiać do miski, jaja ubić z resztą cukru, dodać wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i stopione 4 łyżki masła. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 40- 60 minut.
Kiedy ciasto podwoi objętość, odrywać po kawałku formować bułeczki .Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać pokruszoną kruszonką.
Piec w 180 stopniach 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 5 minut.
Składniki na lukier wymieszać ze sobą i polać wystudzone bułeczki.
Można też nadziać je dżemem.
Smacznego !
Komentarze