Miszmasz z oscypkiem

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Danie wymyśliliśmy i wypróbowaliśmy razem z chłopakiem w Zakopanem,gdzie spędzaliśmy weekend.Kupiliśmy oscypka i postanowiliśmy zrobić z niego sycącą, rozgrzewającą kolację. I było przepyszne!

Składniki:

  • ● duży oscypek
    ● mieszanka warzyw w puszce (marchewka, groszek, kukurydza, czerwona fasola)
    ● duży dojrzały pomidor
    ● czerwona cebula
    ● kilka plasterków dowolnej wędliny
    ● 5 dag margaryny
    ● 2 łyżeczki musztardy
    ● szklanka wody
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miszmasz z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojony pomidor 1. Pomidora polewamy wrzątkiem,
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Cebulę obieramy i kroimy
    w piór ka, a wędlinę w paski.
    Margarynę roztapiamy w garnku
    na małym ogniu. Wsypujemy
    cebulę, szklimy. Dodajemy
    pomidora. Podlewamy wodą
    i dusimy bez przykrycia, aż
    woda odparuje.
  • mieszanka warzyw i wędlina 2. Gdy cebula i pomidor będą
    miękkie, dodajemy mieszankę
    warzywną i wędlinę. Mieszamy.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i musztardą. Mieszamy
    i chwilę gotujemy.
  • danie w garnku 3. Oscypka kroimy w grube
    plastry (z jednego dużego oscyp ka powinniśmy otrzymać
    6 plastrów). Wkładamy do garnka
    tak, by ser był w większości
    przykryty warzywami. Dusimy
    na małym ogniu ok. 5 minut.
    Gdy oscypek zmięknie, danie
    jest gotowe.

Porady

Katarzyny Grudnik Miszmasz podajemy na ciepło z pieczywem lub ryżem. Doprawiając danie solą, uważajmy, by nie przesolić – pamiętajmy, że oscypek jest bardzo słony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować