Orzechowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO JASNE:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.CIASTO CIEMNE:
Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x35 cm.).
Smarujemy powidłami i posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180*C.
3.KREM:
3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu.
4.Wystudzone ciasta przełożyć kremem i odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Komentarze