Orzechowy przekładaniec

4.5 (176 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    3 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 margaryna
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 18%
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto ciemne:
    2 1/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    350 g orzechów włoskich
    powidła

    Krem:
    1 l  mleka
    2 budynie  śmietankowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżki cukru
    250 g masła lub margaryny


Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z orzechami Desery

Orzechowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO JASNE:
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • + 2. CIASTO CIEMNE:
    Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x35 cm.).
    Smarujemy powidłami i posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  około 20 minut w temp. 180*C.
  • 3. KREM:
    3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu.
  • 4. Wystudzone ciasta przełożyć kremem i odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować