Miodowo budyniowe ciasteczka misie

5 (12 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasteczka Misie robiłam już kilka razy w rożnych wersjach. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne ciasteczka z dodatkiem miodu i budyniu. To super pomysł na przyjęcie dla dzieci, np. na kinderbal, urodziny, dzień dziecka itp. Takie misie zrobiłam z moją córeczką do szkoły na Dzień Pluszowego Misia :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: na około 20 ciasteczek
    • 250 g mąki orkiszowej tortowej + odrobina do podsypania jeśli jest potrzeba,
    • budyń śmietankowy lub waniliowy,
    • 100 g masła (powinno być zimne),
    • ok. 100 g miody płynnego,
    • 1 czubata łyżka śmietany,
    • 1 żółtko,
    oraz:
    • 1 łyżeczka kakao do ciemnej części,
    • 1 łyżeczka oleju do ciemnej części,
Wystaw ocenę:

5 (12 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Miodowo budyniowe ciasteczka misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i budyń przesiać przez sitko. Masło posiekać na mniejsze kawałki (możemy tez zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Miód jeśli jest w postaci stałej, można go rozpuścić i przestudzić.
    Składniki wymieszać ( poza kakao), zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i zagnieść do połączenia składników.
    Ciasta rozwałkowywać na grubość, w jakiej chcemy mieć ciasteczka (ok. 3-5mm). Następnie wykroić szklanką lub literatką duże koła (ok. 6-7 cm średnicy) i małe koła np. kieliszkiem (ok. 3-4 cm średnicy). Na jedno duże jasne kółko będą przypadać 2 mniejsze ciemne koła lub odwrotnie według upodobań.
    Na dużym białym kółku układamy jedno całe brązowe kółko, które będzie nosem, drugie mniejsze, brązowe dzielimy na pół - to będą uszy, przykładamy i dociskamy je delikatnie do głowy naszego misia tak, aby delikatnie nachodziły (uszy wtedy nam nie odpadną).
    Z reszty ciasta formujemy malutkie kuleczki które będą oczami oraz czubkiem noska lub po upieczeniu możemy udekorować według własnego uznania np. lukrem czy czekoladą.
    Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-15 min (aż się lekko zarumienią). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika i grubości ciastek. Odstawiamy do wystudzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować