Ciasteczka budyniowe

4.45 (176 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne dla dzieci, delikatne z budyniową nutką.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 gram cukru pudru,
    40 gram mąki ziemniaczanej,
    150 gram miękkiego masła,
    70 gram mąki pszennej,
    2 opakowania budyniu śmietankowego (każdy po 40 gram),
    2 łyżki cukru wanilinowego,
    kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.45 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Słodycze

Ciasteczka budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagniatamy i formujemy kulę, którą szczelnie owijamy folią do pieczenia i chowamy na około 15 minut do zamrażarki. Z zimnej masy odrywamy po kawałeczku ciasta i formujemy małe kuleczki i wciskamy w nie posypkę. Kładziemy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w znacznych odstępach, gdyż ciasteczka nieco rozleją się na boki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na funkcji góra- dół przez około 25 minut w 100 stopniach C. W ostatnich 5 minutach pieczenia można zwiększyć temperaturę do 130 stopni C. Po upieczeniu pozwalamy ciasteczkom dobrze wystygnąć i następnie przekładamy do szczelnego pojemnika do przechowywania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Posypka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować