Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami

0 (0 ocen)

Miodownik z kremem grysikowy to ciasto które najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Jest pyszny i aromatyczny.

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    sól szczypta
    200 g margaryny lub masła
    3 łyżki miodu
    2 jajka
    Krem
    8 łyżek kaszy manny
    750 ml mleka
    150 g cukru
    200 g margaryny lub masła
    100 g cukru pudru
    kilka kropli aromatu migdałowego
    Polewa
    50 g margaryny
    1,5 łyżki mleka
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka kakao
    orzechy nerkowca prażone i solone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem,solą i sodą oczyszczoną. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę, jajka i posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić. Krem grysikowy: mleko z cukrem zagotować. Dosypywać stopniowo kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować około 3 minuty aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimną kaszę mannę cały czas ucierając. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego. Krem podzielić na trzy części. Posmarować pierwszy placek przykryć drugim i powtórzyć do wyczerpania składników. Górę polać polewą i posypać posiekanymi orzechami nerkowca. Polewa: wszystkie składniki włożyć do garnuszka, mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i przestudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować