Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać posiekane masło, jajka, cukier i miód. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą z nich wylepić dno dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.
2.Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie dodać ocet oraz przesiane mąki i mak. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x24cm. Piec około 25minut w temp. 170st. Ostudzić.
3.Mleko bardzo mocno podgrzać, do gorącego wsypać kaszę mannę. Gotować, stale mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszy.
4.Na ciasto miodowe wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim ciastem miodowym. Posmarować kajmakiem i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze