Miodownik z kremem z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Do garnka wkładamy margarynę, miód, cukier i rozpuszczamy na małym ogniu. Jak przestygnie dodajemy jajka sodę i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blasze na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Ponawiamy czynność czterokrotnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 13-15 minut.
Wykonanie kremu:
W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier puder, kasze mannę i cukier wanilinowy. Gotujemy ok.4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami przestudzoną, ale nie zimną kaszę cały czas miksując aby masa była jednolita. Gotową masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę.
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając.
Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy posypką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 godziny, aby ciasto zmiękło.
Komentarze