Orzechowe z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechowy; Ubić białka z solą i cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać orzechy wymieszane z mąką i proszkiem. Całość delikatnie wymieszać. Piec około 35 min.
Kakaowy; Ubić białka z cukrem, dać żółtka i ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, kawą i proszkiem. Całość delikatnie wymieszaj. Piec 35 min. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
Masa cytrynowa; Z mleka odlej około pół szkl i dodaj żółtka, suchy budyń, cukier. Rozkłóć. Resztę mleka zagotuj i wlej rozrobione mleka z żółtkami. Ma powstać budyń. Wystudź. Utrzeć masło i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Na koniec miksowania dodajemy stopniowo alkohol i sok cytrynowy. Trzeba to robić bardzo powoli aby masa się nie zważyła.
Składanie; pierwsza część kakaowego+1/3 masy+orzechowe+1/3 masy+kakaowe+reszta masy i posypać siekanymi orzechami
Komentarze