Orzechowe z masą cytrynową

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Jest jeszcze lepsze dzień po upieczeniu. Warto nie żałować dodać alkoholu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Orzechowy; 5 jaj, łyżek cukru, 15 dkg zmielonych orzechów, łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
    Kakaowy; półtora szkl cukru, 8 jaj, szkl mąki, 4 dkg kakao, łyżeczka proszku, łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
    Masa cytrynowa; 1/2 l mleka, 1 budyń śmietankowy lub wanilinowy, 2 żółtka, 2 kieliszki czystej wódki, 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny, 3 łyżki cukru. Kostka masła
    Ponadto; 15 dkg posiekanych orzechów. kieliszek czystej wódki i 1/4 naparu z mocnej herbaty


Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowe z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechowy; Ubić białka z solą i cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać orzechy wymieszane z mąką i proszkiem. Całość delikatnie wymieszać. Piec około 35 min.
    Kakaowy; Ubić białka z cukrem, dać żółtka i ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, kawą i proszkiem. Całość delikatnie wymieszaj. Piec 35 min. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
    Masa cytrynowa; Z mleka odlej około pół szkl i dodaj żółtka, suchy budyń, cukier. Rozkłóć. Resztę mleka zagotuj i wlej rozrobione mleka z żółtkami. Ma powstać budyń. Wystudź. Utrzeć masło i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Na koniec miksowania dodajemy stopniowo alkohol i sok cytrynowy. Trzeba to robić bardzo powoli aby masa się nie zważyła.
    Składanie; pierwsza część kakaowego+1/3 masy+orzechowe+1/3 masy+kakaowe+reszta masy i posypać siekanymi orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować