Miodownik cytrynowy

0 (0 ocen)

Kruche, mocno miodowe ciasto z delikatnym kremem cytrynowym. Po prostu im starsze tym lepsze.

Składniki:

  • forma 38*24
    CIASTO:
    50 dag mąki
    20 dag cukru
    10 dag margaryny
    15 dag miodu
    1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    0k 10 łyżeczek mleka

    PONCZ:
    2szkl. Mocnej osłodzonej herbaty

    MASA CYTRYNOWA:
    500g kremówki 30%
    2galaretki cytrynowe

    DODATKOWO::
    polewa czekoladowa
    kokos
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodownik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki i mieszamy,
    dokładamy margarynę oraz resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy
    na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie
    wyłożonej papierem. Każdączęść pieczemy ok. 20min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu nasącz każdy blat ciasta herbatą.
  • 2. Masa cytrynowa: Kremówkę ubić na puch. Galaretki rozpuszczamy w 3szkl. wrzątku. Tężejące wlewamy do kremówki -zmiksować. Gotową masą przekładamy ciasta.
  • 3. Wierzch polać polewą czekoladową i posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować