Miodownik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto miodowe: Mąkę przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cukier. Następnie dodać margarynę, jaja oraz miód roztopiony w ciepłym mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Piec około15 - 20 min w temperaturze 160 stopni. Rozmiar blachy to 22 x 33 cm.
Budyń dotujemy na mleku z cukrem oraz cukrem waniliowym. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem a na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ponownie ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę dzielimy na trzy części i przekładamy placka. Wierzch dekorujemy według uznania. Smacznego:)
Porady
Blaciki dobrze jest upiec dzień wcześniej, natomiast masą przekładać dopiero kolejnego dnia. staną się one wtedy miększe. zmiękną również po przełożeniu masą.
Komentarze