Miodownik cytrynowy

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to przepis mojej mamy, któremu nadałam ciekawego smaku dzięki masie cytrynowej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    65 dkg maki pszennej
    25 dkg margaryny
    20 dkg cukru
    3 jajka
    3 łyżki miodu
    3 łyżki mleka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki przyprawy do piernika

    Masa cytrynowa:
    0,75 l mleka
    Opakowanie cukru waniliowego
    3 budynie śmietankowe
    1 Szklanka cukru
    1,5 kostki margaryny
    Sok z dwóch cytryn
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodownik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto miodowe: Mąkę przesiać, dodać sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cukier. Następnie dodać margarynę, jaja oraz miód roztopiony w ciepłym mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Piec około15 - 20 min w temperaturze 160 stopni. Rozmiar blachy to 22 x 33 cm.
    Budyń dotujemy na mleku z cukrem oraz cukrem waniliowym. Margarynę ucieramy z zimnym budyniem a na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ponownie ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Masę dzielimy na trzy części i przekładamy placka. Wierzch dekorujemy według uznania. Smacznego:)

Porady

Blaciki dobrze jest upiec dzień wcześniej, natomiast masą przekładać dopiero kolejnego dnia. staną się one wtedy miększe. zmiękną również po przełożeniu masą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować