Miodownik

4.5 (186 ocen)

Moja córeczka uwielbia to ciasto

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    15 dag margaryny
    3 łyżki płynnego miodu
    3 jajka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka sody

    Krem:
    700 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    8 łyżek kaszy manny
    20 dag margaryny

    Polewa:
    6 łyżeczek masła
    4 łyżeczki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Miodownik Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasta dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą część na osobnej blaszce (40x24) wyścielonej folią aluminiową. Pieczemy po15 minut w 180C. Studzimy, zdejmujemy folię uważając aby nie połamać placków.

  • 2. Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka wsypujemy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 5 minut mieszając aby kasza się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną kaszę ucieramy z margaryną do uzyskania gładkiej konsystencji.



  • 3. Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Placki przekładamy masą grysikową, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Placek jest najlepszy drugiego dnia jak placki zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować