MIODOWNIK

4.5 (156 ocen)

Ten przepis mam od mojej mamy, ja go tylko trochę udoskonaliłam.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 łyżki miodu sztucznego lub prawdziwego
    20 dag margaryny
    1 szk. cukru
    1,5 łyżeczki sodki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 całe jajka
    Masa:
    1 l mleka
    1, 5 szk. cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 kost. margaryny
    1 kost. masła
    1 żółtko
    Wierzch ciasta:
    12 dag margaryny
    30 dag orzechów dowolnych
    2 łyżki miodu
    Dodatkowo:
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodownik 1. Ciasto:
    Zagnieść ciasto z wszystkich podanych składników, podzielić na 3 równe części, wyłożyć na blaszki i piec oddzielnie(ok 20-30 min w 170 st.) aż placki będą złociste. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
  • 2. Masa:
    Zagotować mleko z cukrem, w małej ilości mleka rozrobić mąki i wlać do gotującego się mleka, gotować aż zgęstnieje. Budyń ostudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch z żółtkiem i dodawać porcjami budyń.
  • miodownik 3. Składniki na wierzch ciasta Smażyć razem na patelni ok 15 min.. Gorące wyłożyć na wierzch ciasta.

    Placki nasączać dowolnym ponczem bardzo mocno i smarować cieniutko marmoladą i przygotowaną masą.

Porady

Ciasto jest pyszne na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować