1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno białka i dodać cukier i po jednym żółtku oraz olej i ucierać mikserem. Mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem dodać do cista i wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Piec ok 30-40 min w 170 st.
2.Masa:
Zagotować mleko z cukrem, w małej ilości mleka rozrobić mąki i wlać do gotującego się mleka, gotować aż zgęstnieje. Budyń ostudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch z żółtkiem i dodawać porcjami budyń. Masę podzielić na pół i dodać do masy 2 łyżki kakao rozpuszczonego w dwóch łyżkach wody.
3.Biszkopt przekroić na trzy równe placki. Pierwszy placek nasączyć ponczem posmarować dżemem lub marmoladą i masą biała, przykryć drugim plackiem który również nasączyć, posmarować marmoladą lub dżemem i masą z kakałem i przykryć trzecim plackiem. Ostatni placek również nasączyć i posmarować masą biała. Wierzch i boki udekorować resztą masy według uznania.
Porady
Tort przygotować najlepiej dzień wcześniej aby stężał w lodówce przez noc.
Komentarze