TORT MAŚLANY

4.48 (149 ocen)

  • 2 godz.

Tort upiekłam dla mojego teścia na urodziny, wszystkim smakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    2,5 szk. mąki
    1,5 szk. cukru
    ¾ szk. oleju
    cukier waniliowy
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1 l mleka
    1, 5 szk. cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 kos. margaryny
    1 kos. masła
    1 żółtko
    2 łyżki kakao
    Poncz:
    0,5 l wody
    olejek rumowy
    szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
    Można dodać kieliszek wódki

    Dżem lub marmolada truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort maślany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno białka i dodać cukier i po jednym żółtku oraz olej i ucierać mikserem. Mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem dodać do cista i wymieszać delikatnie łyżką.
    Ciasto wylać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Piec ok 30-40 min w 170 st.
  • 2. Masa:
    Zagotować mleko z cukrem, w małej ilości mleka rozrobić mąki i wlać do gotującego się mleka, gotować aż zgęstnieje. Budyń ostudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch z żółtkiem i dodawać porcjami budyń. Masę podzielić na pół i dodać do masy 2 łyżki kakao rozpuszczonego w dwóch łyżkach wody.
  • tort 3. Biszkopt przekroić na trzy równe placki. Pierwszy placek nasączyć ponczem posmarować dżemem lub marmoladą i masą biała, przykryć drugim plackiem który również nasączyć, posmarować marmoladą lub dżemem i masą z kakałem i przykryć trzecim plackiem. Ostatni placek również nasączyć i posmarować masą biała. Wierzch i boki udekorować resztą masy według uznania.

Porady

Tort przygotować najlepiej dzień wcześniej aby stężał w lodówce przez noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować