1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku i ucierać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Kakao wymieszać z dwoma łyżkami wody. Do masy dodawać mąkę i kakało i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na blachę posmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą i piec ok 25 min w 170 st.
2.KREM:
Mleko, cukier i cukier waniliowy gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez 5 min.Ostudzić
Margarynę utrzeć na puch, dalej ucierając dodawać mleko w proszku i ostudzone mleko gotowane.
3.Biszkopt nasączyć kawą, wyłożyć masą, przykryć biszkoptami maczanymi w kawie i polać do dekoracji czekoladą.
Porady
Zamiast czekolady mlecznej można użyć gorzkiej, ciasto będzie ciut mniej słodkie.
Komentarze